“Vandaag zijn werknemers verplicht om bij hen aan te kloppen voor een getuigschrift, zodat ze dit kunnen voorleggen aan hun werkgever” schrijft De Morgen. Het is een onuitroeibare misvatting die zich diep in de geest van de bevolking heeft genesteld. Hoe vaak men ook erop wijst dat het om een misvatting gaat, om de zoveel tijd steekt zij opnieuw de kop op.
“De werknemer is verplicht zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte te brengen van zijn arbeidsongeschiktheid. Indien een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement dit voorschrijft of bij ontstentenis van dergelijk voorschrift, op verzoek van de werkgever, legt de werknemer aan deze laatste een geneeskundig getuigschrift voor” (art. 31, § 2, eerste lid, en tweede lid, eerste zin, Arbeidsovereenkomstenwet).
De regel is dus dat de werknemer geen medisch attest moet indienen. Enkel als de sectorale sociale partners of de werkgever en de vakbonden dat op ondernemingsvlak zijn overeengekomen, als dat in de onderneming zo werd vastgelegd in het arbeidsreglement of als de werkgever daarom expliciet vraagt, moet de werknemer een geneeskundig getuigschrift indienen. Die verplichting is m.a.w. juridisch gezien de uitzondering.
Gebruik het zoekvenster bovenaan rechts om te zoeken in de vorige afleveringen(vanaf 1 januari 2018).
Klik hier voor de afleveringen van voor 1 januari 2018.