3-2019 - 11 - 17 januari 2019
Een wet van 6 december 2018 geeft werknemers, die nu geen of slechts een laag aanvullend pensioen hebben, de mogelijkheid zelf het initiatief te nemen tot het opbouwen van een aanvullend pensioen binnen de tweede pensioenpijler. Die nieuwe mogelijkheid wordt het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (hierna VAPW) genoemd. Het VAPW wordt gefinancierd door inhoudingen op het nettoloon van de werknemer. Het initiatief tot het opbouwen van een dergelijk VAPW ligt volledig bij de werknemer. De tussenkomst van de werkgever blijft beperkt tot het verrichten van de vereiste inhoudingen.
Uitbreiding van de tweede pensioenpijler
De tweede pensioenpijler bestaat op dit ogenblik uit:
De wet van 6 december 2018 vult die tweede pijler aan met het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW). Een schematisch overzicht van de vier pijlers van het Belgische pensioenlandschap vindt u onderaan deze bijdrage.
Wie doet wat? Verplichtingen werkgever en werknemer binnen het VAPW
De werkgever:
De werknemer:
De werknemer kiest de pensioeninstelling waarbij hij een pensioenovereenkomst afsluit. De werkgever kan wel een kaderakkoord afsluiten met een pensioeninstelling waarbij zijn werknemers een pensioenovereenkomst kunnen afsluiten. De werknemer is evenwel niet verplicht die pensioeninstelling te kiezen.
Hoogte van de bijdrage
De werknemer bepaalt vrij het bedrag van de bijdragen maar moet wel rekening houden met de wettelijk bepaalde maximumbijdrage. De berekeningswijze van die maximumbijdrage zorgt ervoor dat het VAPW enkel open staat voor werknemers die geen of slechts een beperkt aanvullend pensioen in de tweede pijler hebben.
De maximale jaarlijkse bijdrage komt voor een jaar van opbouw overeen met het verschil tussen:
Het referentieloon is het totale brutoloon onderworpen aan de socialezekerheidsbijdragen, genoten door de werknemer in de loop van het tweede jaar (n-2) dat voorafgaat aan het jaar van opbouw, en opgenomen op de individuele rekening.
Wanneer treedt het VAPW in werking?
De nieuwe regeling van het VAPW treedt in werking op 27 maart 2019, dit is drie maanden na de publicatie van de wet van 6 december 2018 in het Belgisch Staatsblad.
Schematisch overzicht van de vier pensioenpijlers in het Belgische pensioenlandschap na de inwerkingtreding van het VAPW:
Eerste pijler |
Tweede pijler |
Derde pijler |
Vierde pijler |
wettelijk pensioen |
aanvullende pensioenstelsels verbonden aan de beroepsactiviteit |
individuele pensioenopbouw met fiscaal voordeel |
sparen zonder fiscaal voordeel |
|
werknemers:
zelfstandigen:
|
|
|
Opmerking: de werknemer die een bedrijf waar hij kon rekenen op een aanvullend pensioen inruilt voor een ander dat niet in een dergelijk aanvullend pensioen voorziet, kan nu al, onder bepaalde voorwaarden, beslissen tot individuele voortzetting van dat aanvullend pensioen. Die mogelijkheid verdwijnt na de inwerkingtreding van het VAPW. De bestaande overeenkomsten tot individuele voortzetting van collectieve plannen blijven wel gelden.
Ester Van Oostveldt.
Nog vragen omtrent het aanvullend of wettelijk pensioen? Stel uw vraag hier! |
BRON: Wet 6 december 2018 tot instelling van een vrij aanvullend pensioen voor de werknemers en houdende diverse bepalingen inzake aanvullende pensioenen, BS 27 december 2018.
Ondanks alle zorg die aan deze nieuwsbrief is besteed, blijven vergissingen mogelijk. De auteur en het advocatenkantoor Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse kunnen daarvoor echter geen aansprakelijkheid aanvaarden.
Gebruik het zoekvenster bovenaan rechts om te zoeken in de vorige afleveringen(vanaf 1 januari 2018).
contacteer info@soconsult.be voor afleveringen van vóór 1 januari 2018