De Morgen, maandag 14 september 2020, p.6
Wel een algemene regel
Een algemene “wet” in de formele betekenis van het woord, bestaat inderdaad niet voor eindejaarspremies. Of je er een krijgt en, zo ja, hoeveel die bedraagt, hangt inderdaad af van collectieve of individuele afspraken of toezeggingen.
Maar er bestaat wel een algemene regel over de vraag wat de weerslag is van tijdelijke werkloosheid op een eindejaarspremie waarop je recht hebt: in principe wordt het jaarbedrag proportioneel met het aantal dagen tijdelijke werkloosheid gereduceerd.
Dat is overigens in beginsel het geval met alle inactiviteitsdagen: zij knabbelen in de regel aan het bedrag van de eindejaarspremie.
Dat is het gevolg van het feit dat een eindejaarspremie eigenlijk de tegenprestatie is van de arbeid die in de loop van het jaar wordt verricht. De premie wordt m.a.w. gradueel opgebouwd (zie Cass. 9 september 1985, 7200 en Cass. 24 april 2006, S.05.0080.N).
Maar dit is slechts de regel. Op regels kunnen uitzonderingen worden gemaakt. Die zijn eventueel terug te vinden in de bron die het recht op een eindejaarspremie doet ontstaan: een cao, de individuele arbeidsovereenkomst of een ander akkoord, een verbintenis door eenzijdige wilsuiting of een gebruik.
SoConsult houdt bij het beantwoorden van uw sociaalrechtelijke vragen ook rekening met de uitzonderingen. Stel uw vraag hier en verneem tegen welke prijs en binnen welke termijn wij die kunnen beantwoorden voor u hoeft te betalen.
Gebruik het zoekvenster bovenaan rechts om te zoeken in de vorige afleveringen(vanaf 1 januari 2018).
contacteer info@soconsult.be voor afleveringen van vóór 1 januari 2018